Close
  • Hlavní
  • /
  • Internet
  • /
  • Jak uzamknout nastavení ochrany osobních údajů na Facebooku

Jak uzamknout nastavení ochrany osobních údajů na Facebooku

Je pravděpodobné, že máte účet na Facebooku - ale víte, které jeho části jsou soukromé a které části mohou všichni vidět? Pochopení různých pravidel viditelnosti vašich příspěvků může být matoucí, ale my jsme zde, abychom vše vysvětlili jednoduše.

Pokud to potřebujete, můžete své stopy dokonce zakrýt zpětně, takže video, jak si děláte blázna na vánočním večírku v kanceláři, nemusí být viditelné pro všechny, pokud to nechcete. (Nejsi tajně hrdý na své dovádění, že?)

Vyberte si své publikum

Kdykoli něco zveřejníte na Facebooku, ať už prostřednictvím webu nebo aplikace spuštěné na mobilním zařízení, uvidíte někde na obrazovce rozevírací seznam pro výběr publika: toto určuje, kdo může vidět váš příspěvek, když jej umístíte na sociální síť.

Možnosti se pohybují od každého, kdo má webový prohlížeč („Veřejný“), až po nikoho jiného než vás („Pouze já“). Facebook umožňuje nastavit přizpůsobené seznamy kontaktů, takže si můžete ponechat některé příspěvky například pro svou rodinu, pracovní kolegy nebo nejlepší přátele.


Vyberte publikum

V rozbalovací nabídce pro výběr publika vyberte možnost Vlastní a můžete dokonce pojmenovat konkrétní lidi, kteří mohou nebo nemohou příspěvek zobrazit. Pokud jste v něm označili někoho jiného, ​​můžete blokovat jeho nebo její přátele, aby neviděli aktualizaci ze stejného dialogového okna.


Většina lidí se nestará natolik, aby nastavila různé úrovně viditelnosti pro různé příspěvky, ale ve skutečnosti je to docela užitečný způsob, jak převzít kontrolu nad tím, kdo může co vidět na vaší stránce na Facebooku - i když existují určité výhrady, jak přijdeme k dále dolů.

Omezit příspěvky jiných lidí

Pokud nechcete, aby vás ostatní lidé označovali v příspěvcích, přejděte na stránku nastavení Facebooku na webu a vyberte Časová osa a Označování. Existuje možnost umožnit vám zkontrolovat a schválit značky před jejich použitím u příspěvků (i když samotný příspěvek stále stoupá).


Pro ty časy, kdy máte opravdu problém s tím, co dělá někdo jiný na Facebooku, jsou k dispozici možnosti hlášení a blokování, prostřednictvím rozevíracích nabídek pro jednotlivé příspěvky a sekce Blokování na hlavní obrazovce Nastavení Facebooku).

Omezit ostatní

Obrazovka Časová osa a Označování určuje, kdo může zveřejňovat příspěvky na vaší časové ose, a dává vám možnost tyto příspěvky také předem zkontrolovat. Pokud poté kliknete na Ochrana osobních údajů vlevo, je možné nakonfigurovat možnosti, kdo vás může kontaktovat přes Facebook.

Můžete omezit lidi, kteří vám mohou posílat žádosti o přátelství například přátelům přátel, a zabránit lidem, aby si vás přidali na základě vaší e-mailové adresy a telefonního čísla. Všimněte si, že na této stránce nastavení je také možnost výběru hlavního publika, pokud ji potřebujete.


Pamatujte, že to není spolehlivé

Existují způsoby, jak tato nastavení obejít: pokud se nacházíte na trapné fotografii, kterou nahrál někdo jiný, někteří vaši společní přátelé vás mohou poznat, i když nejste označeni. Není toho moc, co můžete udělat, kromě toho, že požádáte kohokoli, kdo to nahrál, aby to sundal.

A co víc, pokud sdílíte fotografii jen s pěti lidmi, nic nebrání tomu, aby jeden z těch lidí kopíroval a nahrával, aby ji viděl celý svět, takže pokud máte nějaké tajemství, které chcete uchovat, prostě ji nikam nedávejte na prvním místě v blízkosti sociální sítě.

Není spolehlivý

To znamená, že stojí za to zkontrolovat nastavení ochrany osobních údajů a viditelnosti příspěvků spojené s vaším účtem na Facebooku, i když je to jen proto, abyste se ujistili, že do svého profilu nedopatřením nedáváte žádné citlivé informace, aby je mohl vidět širší svět.

Nakonec je to jen otázka dvakrát si promyslet, než něco sdílíte (například umístění fotografie pořízené na místě, kde pracujete nebo žijete), a využít nepřeberné množství možností, které má Facebook k dispozici pro přizpůsobení vašich pravidel ochrany osobních údajů v sociálních médiích.

Zkontrolujte aktivitu a viditelnost příspěvku

Otevřete stránku svého profilu na Facebooku a jsou zde dvě užitečné funkce. Nejprve kliknutím na Zobrazit protokol aktivit zobrazíte své nedávné aktivity na webu sociálních médií (od označení Líbí se mi po aktualizaci stavu) a můžete se vypořádat s jakýmikoli příspěvky od přátel, ve kterých jste mohli být označeni.

Zde můžete blokovat nebo odebírat značky, vrátit zpět téměř vše, co jste kdy na Facebooku udělali, a připomenout si, kdo může vidět konkrétní kousky informací, které zveřejňujete (prostřednictvím nastavení viditelnosti publika zobrazeného pomocí ikon na pravé straně).

Zkontrolujte aktivitu

Vraťte se na svou stránku profilu a klikněte na tlačítko nabídky (tři vodorovné tečky) a poté vyberte Zobrazit jako - můžete vidět, co může náhodný procházející člen veřejnosti zobrazit na vaší časové ose, nebo zobrazit stránku vašeho profilu tak, jak se zdá konkrétní kontakt.

Různé části vašeho profilu mají víceméně stejné možnosti výběru publika jako vaše příspěvky: ve svém profilu vyberte O aplikaci a poté proveďte změny pomocí libovolného odkazu pro úpravy (například pro skrytí svého rodného města před všemi kromě své rodiny).

Zjistěte10 věcí, které byste na Facebooku nikdy neměli dělat